Hemberedskap

Av Perepper - 2020-01-04 23:34

Vad är bra att ha hemma för att klara oss i en vecka i händelse av ett strömavbrott eller annan kris?

Vi utgår ifrån våra grundbehov vatten, mat, värme, trygghet/information och kompletterar med sanitet och sjukvård, samt eventuella mediciner som behövs. Här hittar du mer info: https://www.dinsakerhet.se/mediagalleri/?category=34.

Vatten


Vattendunkar som går att vika ihop tar liten plats och kan användas om du behöver gå och hämta vatten vid en färskvattenkälla eller om kommunen ordnar ett tillfälligt utlämningsställe. 95% av vattnet i Sveriges vattendrag är drickbart, är du osäker på om vattnet är tjänligt så koka det eller tillsätt vattenreningstabletter eller -droppar (Vattenrening finns exempelvis på apotek, Biltema, Clas Ohlson eller sportaffärer). Pet-flaskor med vatten kan du förvara i frysen, då fungerar de också som kylklampar och hjälper till att hålla kylan i frysen vid ett elavbrott.

Mat


Värt att tänka på är att maten ska vara sådan som du/ni ändå äter och lätt kan lagra lite mer utav. Det är också viktigt att den klarar av att förvaras i rumstemperatur. Exempel på bra mat att ha hemma är energitäta livsmedel som nötter, frön, jordnötssmör. Torkad frukt, gryn, fullkornspasta, baljväxter, knäckebröd, pålägg som mjukost på tub. Krossade tomater och bönor i tetrapack har fördelen att de redan kommer med vätska som de kan tillagas i. Havremjölk och annan växtdryck har lång hållbarhet. Multivitamintabletter kan vara ett bra komplement. Choklad och annan trivselmat är bra krislyx.

Värme


Friluftsutrustningen kan komma väl till pass i en utkyld lägenhet, liksom vinterkläder. Mattor kan användas till att omvandla köksbordet till en värmekoja eller att isolera fönster, även presseningar, dukar, handdukar eller sopsäckar kan användas till det. Värmeljus i ljusstakar samt fotogenlyktor är bra att ha hemma, de ger både ljus och värme. Är det väldigt kallt ute så kan det vara en poäng att hela hushållet flyttar ihop i ett rum för att hålla värmen.

Elektriska saker


En transistorradio med batterier eller en vevradio gör att en kan hålla sig informerad. Radion i bilen är en annan bra informationskälla. En laddad powerbank och en solcellsladdare gör att du kan hålla igång telefonen.

Annat bra


Tvättlappar och handsprit underlättar saniteten. Har du hämtat vatten från närmsta sjö eller flod så kan du använda det till att diska eller tvätta och sedan spola toaletten med gråvattnet. Är tillgången till vatten ännu mera begränsad eller du har svårt att lämna lägenheten så kan påsar och kattsand underlätta toalettbehoven.

Mer information


Dnsäkerhet.se - Din krisberedskap
https://sv.wikipedia.org/wiki/Hemberedskap
MSB på Youtube
MSBs Podd - Avsnitt: Din hemberedskap