Betalningsmedel

Av Harding - 2020-02-14 12:14

Många tänker att en prepper är en person som förbereder sig på en kris men vad de inte tänker på att en prepper även förbereder sig på att avvärja ett litet problem innan det blir en kris.

I skrivande stund så har Swedbanks kortbetalningar och Swish havererat totalt och det är många som fått problem. Jag är en av de personer som tänkt på detta innan och så här har jag förberett mig:

 1. Kontanter - Ha kontanter till hands. Om du dessutom inte förvarar dem där du har dina betalkort så minskar du risken att bli av med allt om du skulle tappa plånboken eller bli rånad. Kontanter är dessutom bra sätt att betala när det är strömavbrott.

 2. Flera olika betalkort - Ha alltid minst 2 betalkort från olika utgivare med dig. Detta ger flera fördelar:
  a) När en utgivare (som i fallet idag) inte fungerar.
  b) Om kortet skulle gå sönder.
  c) Om du glömmer kortet i maskinen (för er som använder chippet)

 3. Swish - Swish är ett utmärkt sätt att skicka pengar mellan privatpersoner men många butiker börjar ta detta med. Det är i designmässigt säkrare än betalkort. När du ger ditt betalkort till någon så är det som att ge dem en kopia av nyckeln till ditt kassaskåp. De kan gå in och ta hur mycket de vill, hur ofta de vill. Med Swish så skicka du pengar till dem. De har ingen möjlighet att ta mer senare eller bli hackade och ha sparade kortinfo som hamnar hos kriminella på internet.

 4. Google pay/Samasung pay/Apple Pay - Innan jag börjar skriva om detta så skall jag erkänna att jag inte lyckats få tummen ur att köra med mobila betalningar än. Det är dock något gillar och har på min TODO-lista. En av de stora fördelarna är att mobilen inte skickar ditt riktiga kortnummer till betalningsmottagaren så att om en butikskedja blir hackad så läcker inte ditt kortnummer ut. Om väljer att använda mobila betalningar så se till att du har t.ex. fingeravtrycksskyddet på så det inte bara är en PIN-kod, detta gör det mycket svårare för någon som stjäl din mobil att komma åt dina pengar.

 5. Bitcoin/Etherium/Stellar Lumens/andra kryptovalutor - Om du inte hört talats om Bitcoin/kryptovalutor så är det hög tid. Kort sammanfattat så är det kontanter fast på internet. Det finns idag massor av olika kryptovalutor men Bitcoin är den som är den första som blev "bra nog" och går idag att handla med lite överallt. Det fungerar helt smärtfritt över landsgränser och ingen bank kan strula och låsa dina pengar. Denna valuta kan användas om den nationella valutan skulle gå under. T.ex. som den gjort i Venezuela.

 6. Extrakort hemma - Om det skulle gå riktigt illa och du skulle bli av med hela väskan, plånboken och mobilen på något sätt så kan jag varmt rekommendera att ha extrabetalkort gömda hemma någonstans. Då kan du enkelt ha tillgång till dina pengar även om du behöver beställa ett nytt kort.

"En stark person kan ta sig igenom en tuff situation men en smart person hamnar inte ens i den situationen"